Vanilkové rohlíky so štipkou škorice | Recept

4. septembra 2015
Vanilkové rohlíky so štipkou škorice | Recept
Osobne zastávam názor, že na stole nie je dôležitý počet koláčov, ale ich kvalita a obľúbenosť. Preto si aj my doma pripravuje maximálne do 5 obľúbených dezertov a tie ostatné sa ku nám aj tak potom dostávajú či už priateľskou, alebo rodinnou výmenou :). Vanilkové rohlíky pozná asi každý. No ich variant by sme narátali na desiatky. Toto je môj obľúbenec, ktorý vytvára veľmí jemnú verziu, ktorá sa vám na jazyku priam rozpúšťa.

Suroviny na vanilkové rožky

  • 250g – hladkej múky
  • 210g – čerstvého masla
  • 70g – práškového cukru
  • 120g – najemno namletých vlašských orechov
  • 1/2 ČL – mletej škorice
  • 1 ČL – vanilkového bourbonu
  • morská soľ

Postup:

1 Cesto na recept je najlepšie si pripraviť aspoň 12-24h pred samotným pečením. Ako prvú si riadne preosejte múku. Následne do nej pridajte cukor, orechy, mletú škoricu, vanilkový cukor, štipku soli a na kocky nakrájané maslo pri izbovej teplote. Všetky suroviny potom dobre premiešajte. Dobré premiešanie je veľmi dôležité. Keď ho podceníte, tak sa vám môžu rohlíky po upečení nepekne rozpadať.

2 Pre pečením si vyhrejte rúru na 170°C. Plech si vyložte papierom na pečenie. Na ňom sa rohlíky pešú úplne najlepšie a určite sa vám zo spodu neprilepia. Na samotnú tvorbu rohlíkov existuje mnoho postupov. Mne sa najviac pozdáva freestyle. Jednoducho sa snažte si vždy odlupnúť približné rovnako veľký kus, ktorý rozvalkajte a ohnite do podkovičky. Tie potom pekne vyskladajte na plech a dajte ich piecť na 7-10 min.. Upečenie prvej várky trvá väčšinou dlhšie ako tých ostatných.

3 Mnoho ľudí následne upečené rohlíky namáča do cukru. Ja tento postup príliš nemusím, ale keď už cih treba pocukriť, tak ich jednoducho zľahka poprášim z vrchu. Takto aspoň zo spodku ostanú nesladené a takáto dávka cukru im podľa mňa svedčí oveľa viac.

Tajný tip: Po týchto rohlíkoch sa u nás najviac zapráši, keď ku ním podávam domáci punč ;). Proste mňamka!

Váš @Smoliak.

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok