Vanilkové rohlíky so štipkou škorice | Recept
Suroviny na vanilkové rožky
- 250g – hladkej múky
- 210g – čerstvého masla
- 70g – práškového cukru
- 120g – najemno namletých vlašských orechov
- 1/2 ČL – mletej škorice
- 1 ČL – vanilkového bourbonu
- morská soľ
1 Cesto na recept je najlepšie si pripraviť aspoň 12-24h pred samotným pečením. Ako prvú si riadne preosejte múku. Následne do nej pridajte cukor, orechy, mletú škoricu, vanilkový cukor, štipku soli a na kocky nakrájané maslo pri izbovej teplote. Všetky suroviny potom dobre premiešajte. Dobré premiešanie je veľmi dôležité. Keď ho podceníte, tak sa vám môžu rohlíky po upečení nepekne rozpadať.
2 Pre pečením si vyhrejte rúru na 170°C. Plech si vyložte papierom na pečenie. Na ňom sa rohlíky pešú úplne najlepšie a určite sa vám zo spodu neprilepia. Na samotnú tvorbu rohlíkov existuje mnoho postupov. Mne sa najviac pozdáva freestyle. Jednoducho sa snažte si vždy odlupnúť približné rovnako veľký kus, ktorý rozvalkajte a ohnite do podkovičky. Tie potom pekne vyskladajte na plech a dajte ich piecť na 7-10 min.. Upečenie prvej várky trvá väčšinou dlhšie ako tých ostatných.
3 Mnoho ľudí následne upečené rohlíky namáča do cukru. Ja tento postup príliš nemusím, ale keď už cih treba pocukriť, tak ich jednoducho zľahka poprášim z vrchu. Takto aspoň zo spodku ostanú nesladené a takáto dávka cukru im podľa mňa svedčí oveľa viac.
Tajný tip: Po týchto rohlíkoch sa u nás najviac zapráši, keď ku ním podávam domáci punč ;). Proste mňamka!
Váš @Smoliak.