Vanilkové profiterolky – miniveterníky | Recept

25. decembra 2017
Vanilkové profiterolky – miniveterníky | Recept
Profiterolky, alebo miniveterníky svojou prípravou radím medzi tie náročnejšie. Sám som musel pripraviť 3 rôzne várky, aby som si otestoval niekoľko postupov a viacerých popravde nesprávnych receptov. Tento, je ale 100% overený a poviem vám, že profiterolky podľa neho pripravíte tak ľahúčko, že vás vaše návštevy budú ospevovať ako profesionálneho cukrára, alebo cukrárku :).

Ingrediencie na odpalované cesto

  • 120g – masla
  • 150g – hladkej múky (typ 00)
  • 250 ml – vody
  • 2PL – cukru
  • 1ČL – soli
  • 3/4ČL – kypriaceho prášku
  • 4ks – vajec (veľkosť M)

Vanilková plnka

  • 400ml – plnotučného mlieka
  • 2 balíky – vanilkového pudingu
  • 150g – trstinového cukru
  • 250g – masla
  • 2PLkvalitného rumu
  • 1/2ČL – vanilkového bourbonu

Postup:

1 V hrnci si dajte variť vodu, maslo, cukor a soľ. Maslo nechajte úplne rozpustiť a zmes za stáleho miešania nechajte úplne zovrieť. Po zovretí prisypte všetkú múku a miešajte do momentu, pokiaľ sa vám cesto úplne nespojí a odpalujte približne 1-2 minúty. To, že je cesto hotové zistíte tak, že na spodku hrnca sa vám vytvorí tzv. „krusta“. Vytvorené cesto nechajte vychladiť. Ideálne hodiť do robota a nechať chladiť za stáleho miešania.

2 Po vychladnutí primiešajte do cesta vajcia, ktoré pridávajte po jednom a domiešajte zvyšný kypriaci prášok. Takto vytvorené cesto ukladajte v dostatočných rozostupoch (Pozor! pri pečení zvýšia rozmer až 3-násobne) na pečiaci papier v rovnako veľkých kôpkach (bez špicov, ktoré môžete mokrým prstom uhladiť). Pripravený plech pokropte riadnou dávky vody, aby sa pri pečení tvorila v okolí cesta para. Takto pripravené profiterolky pečte 25-30 minút pri teplote 190°C. Upečené profiterolky po vychladnutí odporúčam poprepichovať, aby ste si predpripravili otvor na plnenie.

3 Vanilkovú plnku si pripravíte uvarením vanilkového pudingu, vody a vanilkového bourbonu. Nič viac. Takto uvarený puding za občasného premiešania necháme úplne vychladnúť. Medzičasom si vyšľahajte maslo a cukor. Do takto vyšlahaného masla po jednej lyžičke pridávajte vychladnutý puding a keď máte celú zmes pokope, tak primiešajte posledné lyžice rumu a hor sa do plnenia :).

Tajný tip: Ozdobte si profiterolky napríklad rôznymi druhmi čokolád, nadrvených orechov, alebo kokosom. Ich rôzne variácie sú totiž veľmi chutné.

Váš @Smoliak.

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok