Vanilkové profiterolky – miniveterníky | Recept
Ingrediencie na odpalované cesto
- 120g – masla
- 150g – hladkej múky (typ 00)
- 250 ml – vody
- 2PL – cukru
- 1ČL – soli
- 3/4ČL – kypriaceho prášku
- 4ks – vajec (veľkosť M)
Vanilková plnka
- 400ml – plnotučného mlieka
- 2 balíky – vanilkového pudingu
- 150g – trstinového cukru
- 250g – masla
- 2PL – kvalitného rumu
- 1/2ČL – vanilkového bourbonu
1 V hrnci si dajte variť vodu, maslo, cukor a soľ. Maslo nechajte úplne rozpustiť a zmes za stáleho miešania nechajte úplne zovrieť. Po zovretí prisypte všetkú múku a miešajte do momentu, pokiaľ sa vám cesto úplne nespojí a odpalujte približne 1-2 minúty. To, že je cesto hotové zistíte tak, že na spodku hrnca sa vám vytvorí tzv. „krusta“. Vytvorené cesto nechajte vychladiť. Ideálne hodiť do robota a nechať chladiť za stáleho miešania.
2 Po vychladnutí primiešajte do cesta vajcia, ktoré pridávajte po jednom a domiešajte zvyšný kypriaci prášok. Takto vytvorené cesto ukladajte v dostatočných rozostupoch (Pozor! pri pečení zvýšia rozmer až 3-násobne) na pečiaci papier v rovnako veľkých kôpkach (bez špicov, ktoré môžete mokrým prstom uhladiť). Pripravený plech pokropte riadnou dávky vody, aby sa pri pečení tvorila v okolí cesta para. Takto pripravené profiterolky pečte 25-30 minút pri teplote 190°C. Upečené profiterolky po vychladnutí odporúčam poprepichovať, aby ste si predpripravili otvor na plnenie.
3 Vanilkovú plnku si pripravíte uvarením vanilkového pudingu, vody a vanilkového bourbonu. Nič viac. Takto uvarený puding za občasného premiešania necháme úplne vychladnúť. Medzičasom si vyšľahajte maslo a cukor. Do takto vyšlahaného masla po jednej lyžičke pridávajte vychladnutý puding a keď máte celú zmes pokope, tak primiešajte posledné lyžice rumu a hor sa do plnenia :).
Tajný tip: Ozdobte si profiterolky napríklad rôznymi druhmi čokolád, nadrvených orechov, alebo kokosom. Ich rôzne variácie sú totiž veľmi chutné.
Váš @Smoliak.