Tvarohové minitortičky s marhuľami a černicami | Recept
Suroviny pre tortový korpus
- 75g – masla
- 45g – práškového cukru (ja používam trstinový)
- 150g – tortovej hladkej múky
- 1ks – žĺtok
- 35g – nasekaných mandlí
- štipka morskej soli
Suroviny potrebné na plnku
- 60g – masla
- 175g – zmäknutého masla
- 45g – práškového cukru
- 1ks – vajíčka
- 1ČL – vanilkového extraktu
- 35g – nasekaných mandlí
- 10g – hladkej múky
- Jahodový džem
Suroviny potrebné na krém a zdobenie
-
- 50g – šľahačky na šľahanie
- 15g – práškového cukru
-
- 100g – syru ricotta (alebo, mäkký tvaroh)
- Čerstvé marhule
- Čerstvé černice
Postup:
1 Korpus: V miske si spolu s metličkou rozmiešajte maslo do krémovej konzistencie. Potom pridajte cukor, štipku soli a vyšľahajte do peny. Neskôr pridajte žĺtko a riadne premiešajte ešte raz s metličkou. Keď budete mať hotovú základnú zmes, tak prisypte pomleté mandle, múku a vypracujte cesto rukami. Takto vytvorené cesto dajte zachladiť na 30 min. do chladničky.
2 Po 30 minútach od vychladnutia si zoberte formu (jednu veľkú), alebo viacero malých formičiek a vystlite tieto formy cestom s cca 1,5cm hrubým po spodnej a bočnej časti. Pretŕčajúce kúsky odrežte a cesto na spodku poprepichujte vidličkou. Na pripravené cesto vložte papier na pečenie a zasypte nádobu/y po vrch fazuľou, aby sa vám rovnomere základný korpust upiekol. Takto pripravené cesto pečieme pri 180°C približne 15 minút.
3 Náplň: Kým vám bude chladnúť pripravené cesto, tak si vymiešaním opäť samostatného masla a neskorším pridaním cukru a vajíčka a vanilkového extraktu pripravíte základnú časť plnky. Do nej potom primiešajte opäť s metličkou múku a pomleté opečené mandle (na suchej panvici). Keď máte plnku hotovú, tak upečené korpusy potrite pripraveným džemom na ktorý do cca 3/4 výšky korpusu rozprestrite sladkú plnku. Takto pripravený koláč dáme piecť na ďaľších 25 minút pri 180°C.
3 Pokiaľ sa vám koláč upečie a neskôr vychladí, tak si pripravte vrchný krém vyšľahaním najprv šľahačky a práškového cukru. Po vyšľahaní primiešajte ricottu, alebo mäkký tvaroh a zmes dajte zachladiť na približne 10 minút do chladničky. Vychladený koláč potrite týmto krémom a dozdobte čerstvým ovocím z vašej záhrady, prípadne čerstvou mätou pre výraznejšiu chuť.
Tajný tip: Pre obľubovačov extrémne sladkých vecí, si pokojne tento koláč aj posypte práškovým cukrom, alebo podávajte s extra vyšľahanou šľahačkou.
Na zdravie :).
Nech vám chutí! Váš @Smoliak.