Tvarohové minitortičky s marhuľami a černicami | Recept

14. augusta 2018greativity
Tvarohové minitortičky s marhuľami a černicami | Recept
Tohtoročná sezóna zberu ovocia a plodín našich záhrad je v plnom prúde. Zo všetkých smerov sa aspoň v našom prípade hrnú ponuky od rodiny na zeleninu a kopu ovocia. Kedže takéto výzvy sa neodmietajú, tak sa u nás aktuálne vyskytuje prebytok všakovakého ovocia, ktoré po úspešnej výrobe lekvárov a zaváranín, si určite zaslúži prevedenie aj v „čerstvej“ tepelne spracovanej podobe. Pre tento účel mi výborne poslúžil recept na tvarohový mini koláč, ktorý dozdobením s čerstvými černicami a marhuľami, tvorí sladkú a veľmi lákvú výzvu. Máte to s aktuálnymi zásobami ovocia rovnako? 🙂 Pochválte sa mi.

 

Suroviny pre tortový korpus

  • 75g – masla
  • 45g – práškového cukru (ja používam trstinový)
  • 150g – tortovej hladkej múky
  • 1ks – žĺtok
  • 35g – nasekaných mandlí
  • štipka morskej soli

Suroviny potrebné na plnku

  • 60g – masla
  • 175g – zmäknutého masla
  • 45g – práškového cukru
  • 1ks – vajíčka
  • 1ČL – vanilkového extraktu
  • 35g – nasekaných mandlí
  • 10g – hladkej múky
  • Jahodový džem

Suroviny potrebné na krém a zdobenie

    • 50g – šľahačky na šľahanie
    • 15g – práškového cukru

 

    • 100g – syru ricotta (alebo, mäkký tvaroh)

 

  • Čerstvé marhule
  • Čerstvé černice

Postup:

1 Korpus: V miske si spolu s metličkou rozmiešajte maslo do krémovej konzistencie. Potom pridajte cukor, štipku soli a vyšľahajte do peny. Neskôr pridajte žĺtko a riadne premiešajte ešte raz s metličkou. Keď budete mať hotovú základnú zmes, tak prisypte pomleté mandle, múku a vypracujte cesto rukami. Takto vytvorené cesto dajte zachladiť na 30 min. do chladničky.

2 Po 30 minútach od vychladnutia si zoberte formu (jednu veľkú), alebo viacero malých formičiek a vystlite tieto formy cestom s cca 1,5cm hrubým po spodnej a bočnej časti. Pretŕčajúce kúsky odrežte a cesto na spodku poprepichujte vidličkou. Na pripravené cesto vložte papier na pečenie a zasypte nádobu/y po vrch fazuľou, aby sa vám rovnomere základný korpust upiekol. Takto pripravené cesto pečieme pri 180°C približne 15 minút.

3 Náplň: Kým vám bude chladnúť pripravené cesto, tak si vymiešaním opäť samostatného masla a neskorším pridaním cukru a vajíčka a vanilkového extraktu pripravíte základnú časť plnky. Do nej potom primiešajte opäť s metličkou múku a pomleté opečené mandle (na suchej panvici). Keď máte plnku hotovú, tak upečené korpusy potrite pripraveným džemom na ktorý do cca 3/4 výšky korpusu rozprestrite sladkú plnku. Takto pripravený koláč dáme piecť na ďaľších 25 minút pri 180°C.

3 Pokiaľ sa vám koláč upečie a neskôr vychladí, tak si pripravte vrchný krém vyšľahaním najprv šľahačky a práškového cukru. Po vyšľahaní primiešajte ricottu, alebo mäkký tvaroh a zmes dajte zachladiť na približne 10 minút do chladničky. Vychladený koláč potrite týmto krémom a dozdobte čerstvým ovocím z vašej záhrady, prípadne čerstvou mätou pre výraznejšiu chuť.

Tajný tip: Pre obľubovačov extrémne sladkých vecí, si pokojne tento koláč aj posypte práškovým cukrom, alebo podávajte s extra vyšľahanou šľahačkou.
Na zdravie :).

Nech vám chutí! Váš @Smoliak.

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok