Slivkové gule s medovkovým tvarohom a opekanými orechami | Recept
Suroviny potrebné na cca 20-30 slivkových guliek
- 900g – uvarených zemiakov v šupke
- 300g – polohrubej múky
- 1ks – domáceho vajca
- 1ČL – soli
- 2 hrste – vlašských orechov
- Trstinový cukor
- 250g – mäkkého tvarohu
- 2PL – kvetového medu
- Čerstvá medovka
Postup:
1 Uvarte zemiaky a po vychladnutí ich nastrúhajte. Takto pripravené zemiaky zmiešajte s vajíčkom, múkou a soľou. Cesto rozpracujte do rolky. Vykôstkované slivky ukladajte na rovnako veľké kruhy, ktoré ste si vytvorili z cesta. Cesto vždy spracujte na pomúčenej dlani a prstami ho vyformujte na tenkú placku do ktorej vložíte slivku. Cesto spojte a vygúlajte guľku.
2 V hrnci si nechajte zohriať mierne osolenú vodu. Po zovreti nahádžte guľky do vody a varte približne až do momentu ich vyplávania na hladinu. Po vyplávaní ešte chvíľu varte, aby cesto neostalo surové.
3 Pre takto uvarené guľky si pripravte tvarohový základ zmiešaním mäkkého tvarohu, medu a nadrobno nasekanej medovky. Na tento tvaroch poukladajte guľky (mne sa osvedčila 1 porcia = 5 guliek). Opečte si na suchej panvici vlašské orechy, aby chytili tú správnu chuť. Potom ich rozmixujte v termomixéry a po zmiešaní cukrom môžete posypať pripravené guľky.
Tajný tip: Na zvýraznenie chutí určite nezabudnite na riadnu dávku rozpusteného masla. A nie, nemusí to v ňom plávať :).
Nech vám chutí!
Váš @Smoliak.