Slivkové gule s medovkovým tvarohom a opekanými orechami | Recept

10. júla 2018greativity
Slivkové gule s medovkovým tvarohom a opekanými orechami | Recept
Aj vám sa vynoria spomienky pri pomyslení na recepty, ktoré sa vám spájajú s detstvom? U mňa podobné pocity vyvolávajú napríklad Slivkové gule, ktoré som vám aj za pomoci mojej priateľky a môjho malého vylepšenia, pretavil do modernejšej podoby. Veď posúďte sami. V recepte sa spájajú čerstvé a výrazné suroviny v podobe medovky, kvetového medu a jemného tvarohu. Jednoducho veľká paráda na jazyku :). Máte svoj obľúbený recept z mladosti?

 

Suroviny potrebné na cca 20-30 slivkových guliek

  • 900g – uvarených zemiakov v šupke
  • 300g – polohrubej múky
  • 1ks – domáceho vajca
  • 1ČL – soli
  • 2 hrste – vlašských orechov
  • Trstinový cukor
  • 250g – mäkkého tvarohu
  • 2PL – kvetového medu
  • Čerstvá medovka

 
Postup:

1 Uvarte zemiaky a po vychladnutí ich nastrúhajte. Takto pripravené zemiaky zmiešajte s vajíčkom, múkou a soľou. Cesto rozpracujte do rolky. Vykôstkované slivky ukladajte na rovnako veľké kruhy, ktoré ste si vytvorili z cesta. Cesto vždy spracujte na pomúčenej dlani a prstami ho vyformujte na tenkú placku do ktorej vložíte slivku. Cesto spojte a vygúlajte guľku.

2 V hrnci si nechajte zohriať mierne osolenú vodu. Po zovreti nahádžte guľky do vody a varte približne až do momentu ich vyplávania na hladinu. Po vyplávaní ešte chvíľu varte, aby cesto neostalo surové.

3 Pre takto uvarené guľky si pripravte tvarohový základ zmiešaním mäkkého tvarohu, medu a nadrobno nasekanej medovky. Na tento tvaroch poukladajte guľky (mne sa osvedčila 1 porcia = 5 guliek). Opečte si na suchej panvici vlašské orechy, aby chytili tú správnu chuť. Potom ich rozmixujte v termomixéry a po zmiešaní cukrom môžete posypať pripravené guľky.

Tajný tip: Na zvýraznenie chutí určite nezabudnite na riadnu dávku rozpusteného masla. A nie, nemusí to v ňom plávať :).

Nech vám chutí!
Váš @Smoliak.

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok