Rýchly letný slivkový koláč
Ak mám byť úprimný, tak v tomto roku je až neuveriteľné vidieť, ako sa darí najmä slivkám. Minulý rok sa ku mne okrem obchodných nedostala ani jedna z domácej záhradky. Zamrzli. Tento rok nám to zase záhrada vrátila hneď niekoľkonásobne. Preto u nás doma vznikajú všakovaké slivkové spracovania. Napríklad aj tento šťavnatý slivkový koláč s kvapkou limetky a domáceho bazového syrupu :).
Potrebné suroviny pre Slivkový koláč
- 3/4 hrnčeka – trstinového cukru
- 1/2 hrnčeka – zmäknutého masla
- 1 hrnček – celozornej špaldovej múky
- 1ČL – kypriaceho prášku
- 2ks – celých vajec
- cca 12ks – čerstvých sliviek
- štipka morskej soli
- 1 ks – limetky
- 1/2ČL – škorice
- 2ČL – práškového cukru
- 1/2ČL – bazový, alebo iný domáci syrup
1 Predhrejte si rúru na 200°C.
2 Vyšľahajte si maslo spolu s trstinovým cukrom do krémovej konzistencie. Potom pridajte múku, soľ, vajcia a kypriaci prášok. Poriadne premiešajte a vylejte do vymúčenej zapekacej misky. Na cesto umiestnite na polovicu prekrojené slivky šupkou smerom na hor. Tie následne potrite zmesou z 1/2 limetky, cukru a škorice. Takto pripravený koláč pečte približne 40-50 minút.
3 Upečený a vychladnútý koláč tesne pred podávaním celý potrite zmesou bazového syrupu a 1/2 limetky. Koláč ták získa veľmi príjemnú vlhkosť a sladko-kyslú chuť.
Tajný tip: Pre zjemnenie chutí je tento koláč veľmi dobrý s nesladeným tvarohom, alebo nesladenou šľahačkou.
Na zdravie :). Váš @Smoliak.