Rýchly letný slivkový koláč

19. augusta 2018greativity
Rýchly letný slivkový koláč
Tak veľa prívlastkov som v názve receptu asi ešte ani nepoužil :). Popravde ale tento koláč je skutočne, rýchly, jednoduchý, sezónny a hlavne, neskutočne dobrý. Recept je letný najmä preto, že kombinuje slivky, ktoré počas leta dozrievajú a v spojitosti so zvolenými surovinami vytvárajú skvelý výsledok. Celý koláč sa zmieša v jednej nádobe, dozdobí a je vlastne hotový. Preto verím a viem, že ho zvládne naozaj každý.

Ak mám byť úprimný, tak v tomto roku je až neuveriteľné vidieť, ako sa darí najmä slivkám. Minulý rok sa ku mne okrem obchodných nedostala ani jedna z domácej záhradky. Zamrzli. Tento rok nám to zase záhrada vrátila hneď niekoľkonásobne. Preto u nás doma vznikajú všakovaké slivkové spracovania. Napríklad aj tento šťavnatý slivkový koláč s kvapkou limetky a domáceho bazového syrupu :).

 

Potrebné suroviny pre Slivkový koláč

  • 3/4 hrnčeka – trstinového cukru
  • 1/2 hrnčeka – zmäknutého masla
  • 1 hrnček – celozornej špaldovej múky
  • 1ČL – kypriaceho prášku
  • 2ks – celých vajec
  • cca 12ks – čerstvých sliviek
  • štipka morskej soli
  • 1 ks – limetky
  • 1/2ČL – škorice
  • 2ČL – práškového cukru
  • 1/2ČL – bazový, alebo iný domáci syrup

 
Postup:

1 Predhrejte si rúru na 200°C.

2 Vyšľahajte si maslo spolu s trstinovým cukrom do krémovej konzistencie. Potom pridajte múku, soľ, vajcia a kypriaci prášok. Poriadne premiešajte a vylejte do vymúčenej zapekacej misky. Na cesto umiestnite na polovicu prekrojené slivky šupkou smerom na hor. Tie následne potrite zmesou z 1/2 limetky, cukru a škorice. Takto pripravený koláč pečte približne 40-50 minút.

3 Upečený a vychladnútý koláč tesne pred podávaním celý potrite zmesou bazového syrupu a 1/2 limetky. Koláč ták získa veľmi príjemnú vlhkosť a sladko-kyslú chuť.

Rýchly slivkový koláč
 
Letný slivkový koláč
 
Letný slivkový koláč so škoricou

Tajný tip: Pre zjemnenie chutí je tento koláč veľmi dobrý s nesladeným tvarohom, alebo nesladenou šľahačkou.

Na zdravie :). Váš @Smoliak.

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok