• Krémová praženica

    Krémová praženica s mascarpone | Recept

    4. marca 2015

    Nie som typ človeka, ktorý hneď ako vstane príde do kuchyne a ide si niečo dobré uvariť. Výnimkou sú len víkendy, kedy sa na túto činnosť vyslovene teším. Posledný víkend som dostal neskutočnú chuť na praženicu. Nebol by som to ale ja, keby som aj takto pomerne jednoduchý recept neskúsil vytúniť. Kedže mi ostalo trochu mascarpone z posledného receptu kde som ho využil, tak vznikla táto skvelá krémová praženica. A poviem vám, je fakt, že skvelá :). Suroviny na praženicu: 4 ks – Čerstvých domácich vajec 1 ks – Stredne veľkej červenej cibuľky 2 ks – Strúčikov cesnaku 2 PL – Mascarpone 1 dcl – Mlieka 1 ks – Chilli papričky 1 ks – Morská soľ Čierne korenie Extra panenský olivový olej Postup: 1 Rozpálte…

    Čitať článok
  • Bruscetta

    Chrumkavá talianska bruschetta s cheddarom | Recept

    20. februára 2015

    Poznáte to. Prichádza víkend, voľný čas a vám sa nechce tráviť dlhé chvíle v kuchyni. Vtedy prichádzajú na rad veci typu, v ktorých jednoduchosť prekvytá v dokonalosť :). Najlepším príkladom sú talianske, rýchle a najmä chutné recepty. Pokiaľ ide o mňa, tak v takýchto prípadoch sa najčastejšie pustím po overenej talianskej fajnotke, Bruschette. Suroviny na Bruschettu: 1 ks – Pečiva  (bagety, ciabatta, a podobne.) 200g – Prezretých cherry rajčín 150g – Syru Cheddar 2 strúčiky –  Cesnaku Bazalku Čierne korenie Soľ Extra panenský olivový olej Postup: 1 Rozhorúčte si panvicu, na ktorej budete grilovať pečivo a medzičasom si nakrájajte rajčiny na plátky, prípadne kocky. 2 Ja najčastejšie krájam rajčiny na malé kúsky, aby som ich dochutil olivovým olejom, korením a soľou. 3 Pečivo ugrilujte, či už na grilovacej panvici, alebo úplne postačí…

    Čitať článok
  • Cesto na palacinky

    Cesto na palacinky | Recept

    17. februára 2015

    Palacinky. Dezert dezertov, ktoré majú v obľube ako deti, tak aj dospelí. Je večne sa opakujúcou otázkou, ako pripraviť cesto na palacinky? Koľko múky, vajec a tak podobne. Ja som sa za tie roky upalacinkoval aj vďaka bratovi, ktorý mi na moje narodeniny podaroval ohrevnú platňu s priemerom 30 cm. A z čoho sa vlastne najlepšie cesto na palacinky skladá? Mne sa najviac overila hrnčeková metóda: Suroviny potrebné na palacinky: 1 hrnček – mlieka 1 hrnček – múky 1 – vajíčko 2 PL – extra panenského oleja Postup: 1 Rozohrejte si panvicu (ideálne keramickú) a pokvapkajte na ňu trochu olivového oleja. 2 Pomocou naberačky dávkujte vláčne cesto tak, aby ste netvorili príliš hrubé cesto. Odporúčam si k jeho rozotretiu pomôcť samotnou naberačkou. 3 Ako dlho…

    Čitať článok
  • Pomazánka z údenej makrely

    Pomazánka z údenej makrely | Recept

    15. februára 2015

    Aj vám sa občas stáva, že vám prídu do cesty obdobia, keď dostanete vyslovene chuť na niečo, ale ani za svet neviete, čo by to malo byť? U mňa sa takéto momenty objavú tak raz za 2 mesiace. 🙂 Vtedy už viem, že túto túžbu dokážem „zahnať“ dobrou rybovou špecialitou. Najrýchlejšou voľbou u mňa preto býva, táto, asi najlepšia pomazánka z údenej makrely, alebo ako niektorí zvyknú hovoriť: „nátierka z udenáča„. Suroviny potrebné na rybaciu pomazánku: 200g – Údenej makrely 1 ks – Červenej cibule 3 ks – Vajcia Petržlenová vňať Olivový olej Plnotučná horčica Maslo Čierne korenie Soľ Jarnú cibuľku Postup: 1 Dajte si uvariť vajíčka na tvrdo. 2 Pokiaľ sa vám varia vajíčka, tak si vykostite makrelu. Naozaj dávajte skutočný pozor na kosti, aby…

    Čitať článok
  • Francúzky koláč Quiche

    Francúzky koláč Quiche – bezlepkový | Recept

    13. februára 2015

    Jedol som už mnoho slaných koláčov, ale žiadny vo mne nezanechal tak skvelé a prekvapivé pocity ako francúzsky Quiche. Pokiaľ ste ho mali niekedy možnosť ochutnať v nejakej kaviarni, tak verte, že doma čerstvo upečený chutí ešte lepšie. A ktorú variantu som si zamiloval? Suroviny na Quiche: 100 g – čerstvého masla pri izbovej teplote a trochu na vymazanie 200 g – bezlepkovej pohánkovej múky a trochu na pomúčenie počas valkania 100 g – prerastenej slaniny 2 ks – strúčiky cesnaku 1 ks – veľký pór 1 ks – červenej cibule olivový olej 1 ks – vetvička čerstvého tymiánu 3 ks – veľkej papriky (červená, zelená, žltá) 45 g – syru Cheddar 3 ks – veľkých vajec 3 PL – crème fraîche (alebo hustý grétsky jogurt)…

    Čitať článok
  • Nakladaný hermelín

    Najlepší nakladaný hermelín | Recept

    14. júna 2014

    Jedno veľké a k tomu utopenca. Jaj nie, teda vlastne nakladaný hermelín. Neviem ako vy, ale v momentoch, keď sa vyberieme s partiou na „jedno malé“ do mesta, tak mi strašne zachutí nakladaný hermelín. Dlho som rozmýšlal, ako to, že tie hermelíny v niektorých podnikoch sú famózne a v inýchzas nie. Až v čase, keď som spoznal jedného z najlepších expertov na nakladaný hermelín, som pochopil, že najdôležitejšie sú suroviny a doba zrenia. A ešte viac správny pomer surovín. Suroviny na nakladaný hermelín: 1 ks väčššieho chilli 4 ks – bobkového listu 750 ml – slnečnicového oleja 10 ks – strúčikov cesnaku 1 ks – veľkej žltej cibule 15 ks – guličiek nového korenia 5 ks – hermelínu (najlepšie Král sýrů) mletá červená paprika soľ 1…

    Čitať článok