Škoricové osie hniezda | Recept
Keď sa povie víkend, alebo pečený koláč z kysnutého cesta, tak u nás doma pripadajú do úvahy „iba“ tri možné alternatívy: Kysnutý pudingový koláč, Kysnutý koláč s rebarborovou náplňou, alebo Škoricové osie hniezda.
O škorici by som dokázal básniť aj hodiny. Používam ju takmer stále. Niekedy si to „odnesú“ ovsené vločky, ale najradšej mám aj tak túto slimákovú verziu. 🙂
Mňamka aj pre oko 🙂
Potrebné suroviny na osie hniezda:
Cesto
- 700 g – hladkej špaldovej múky
- 500 ml – plnotučného mlieka
- 100 g čerstvého masla
- 100 g – trstinového curku
- 120 g – čerstvého masla
- 1/2 – kocky droždia
- 1/4 ČL – soli
Škoricová náplň:
- 60 g – čerstvého masla
- 4 PL – trstinového cukru
- 3 ČL – mletej škorice
1 Cesto je pre tento recept základ, ale žiadna veda. Zohrejte si mlieko, aby bolo trochu teplé, pre lepšie kysnutie cesta. Zmiešajte ho spolu s múkou, droždím, soľou, cukrom a rozpusteným maslom (pozor aby nebolo horúce). Takto pripravenú zmes vymieste, prikryte a nechajte odpočívať cca 20 min. na teplom mieste.
2 Počas kysnutia cesta si môžete pripraviť škoricovú náplň a to úplne jednoducho: Rozpustené maslo zmiešajte so všetkými vyššie spomenutými surovinami.
3 Kysnuté cesto si rozdelte na dve časti a každú z nich rozvaľkajte a potrite škoricovou náplňou. Takto potreté cesto zatočte na roládu, pokrájajte na kolieska a uložte na plech s papierom na pečenie.
4 Pred vložením do rúry odporúčam potierať teplým mliekom. Pečte to po dobu 10-15 min., pri 180°C. Celkový čas je závislý od typu vašej rúry. Ideálne piecť do zlatova :).
Nech vám chutí!
Váš @Smoliak
1 Komentáre
FoodZaujímavosť: Ako sa vyrába škorica
1. júna 2018 at 19:43
[…] Všetci ju poznajú, milujú a obzvlášť radi používajú v kychyni. Škoricu by sme mohli považovať za jednu z najznámejších a najpožívajenších korenín […]