Francúzky koláč Quiche – bezlepkový | Recept
A ktorú variantu som si zamiloval?
Suroviny na Quiche:
- 100 g – čerstvého masla pri izbovej teplote a trochu na vymazanie
- 200 g – bezlepkovej pohánkovej múky a trochu na pomúčenie počas valkania
- 100 g – prerastenej slaniny
- 2 ks – strúčiky cesnaku
- 1 ks – veľký pór
- 1 ks – červenej cibule
- olivový olej
- 1 ks – vetvička čerstvého tymiánu
- 3 ks – veľkej papriky (červená, zelená, žltá)
- 45 g – syru Cheddar
- 3 ks – veľkých vajec
- 3 PL – crème fraîche (alebo hustý grétsky jogurt)
- morská soľ
- čierne korenie
1 Prehrejte si rúru na 180°C a pripravte si formu s priemerom 22cm, ktorú si vymastite maslom.
2 Preosejete múku cez sitko do veľkej misy, potom do nej pridajte maslo. Prstami rozmiešajte múku a maslo do mrveničky. Pridajte 6 lyžíc studenej vody a za stáleho miešania vytvorte cesto. Keď je cesto hotové, tak ho dajte do potravinovej fólie a uložte do chladničky aspoň na 30 min.
3 Kým sa vám chladí cesto, tak si pripravte náplň. Najemno nakrájajte cibuľu, pór, cesnak, papriku a slaninu. Zoberte si na veľkú panvicu cesnak a slaninu a spolu s trochou olivového oleja ich orestujte na strednej teplote. Pridajte lístky čerstvého tymianu a varte spolu asi 2 min., alebo do zlatova za občasného miešania. Vmiešajte pór spolu s paprikami a varte zakryté, približne 10-15 min. Vytvorenú zmes si dajte do veľkej nádoby. Pridajte vajce, syr cheddar, crème fraîche (alebo hustý grétsky jogurt) a štipku soli a korenia. Premiešajte a dajte bokom.
4 Cesto si vyvalkajte na hrúbku približne 0,5 cm. Opatrne položte do formy na koláč a zatlačte toto cesto do strán. (Nebojte sa zatlačiť, alebo prípadných dier v ceste. Môžete ich zaplátať so zvyškom cesta). Umiestnite na cesto dvojitú vrstvu fólie na pečenie a naplnte formu surovou fazuľou, alebo ryžou. Vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 10 minút. Potom odstránte fazuľu, alebo ryžu spolu s fóliou a vráťte do rúry na ďalších 8 minút, alebo pečte do zlatista.
5 Nalejte náplň do upečeného cesta a vráťte do rúry na ďalších 10-15 min, alebo kým sa náplň neupečie. Vyberte hotový Quiche z rúry a pred podávaním ho nechajte vychladnúť.
Skvelým doplnkom k tomuto koláču je svieži čerstvý šalát. Jeho výber nechám na vás :). Výborný je aj ako vegetariánska alternatíva.
Dobrú chuť priatelia.
@Smoliak
Už ste niekedy robili Quiche a dokázali ste ho vytúniť ešte viac? Dajte vedieť do komentárov :).
3 Komentáre
Natália
9. novembra 2017 at 18:13
Tento recept vyzerá super! Určite vyskúšam. Len sa chcem opýtať, či je moné nahradiť pohankovú múku klasickou čistou bezlepkovou…?
Smoliak
9. novembra 2017 at 19:59
Pozdravujem Natália. Rozhodne áno. 🙂 Pohánkova je v podstate tiež bezlepková múka a perfektne výjde tento recept aj s inou bezlepkovou múkou. Skúsali sme to aj s kukuričnou a bol skvelý. Len treba počítať s tým, že niekedy to cesto pri inej múke bude potrebovať miernu odchýlku v pomere surovín, ale nebojte. Pri miesení zistíte, či je konzistencia správna, lebo cesto by sa nemalo príliš lepiť :).
Bao Buns s nakladanou zeleninou | Food podujatie a Recept
5. októbra 2018 at 10:59
[…] vážne a stalo sa! Výsledkom bola príprava jedného síce staršieho, ale overeného receptu na bezlepkový quiche a príprava úplnej novinky v podobe Pulledporku, ale tentokrát zasadeného do Bao Buns, ktoré […]