Maslové sušienky s brusnicami a mandľami | Recept

18. marca 2015
Maslové sušienky s brusnicami a mandľami | Recept

Nepatrím medzi sušienkových nadšencov, ale keď sa povie sušienka, tak s najväčšou pravdepobnosťou siahnem po tzv. „Tuscan Almond Biscotti“, ktoré sú veľmi svieže a vydržia veľmi dlho pri správnom skladovaní. Biscotti majú u mňa jedno neodškriepiteľné plus, pretože pochádzajú z Toskánska.

Z miesta, ktoré patrí do môjho „cestovateľského TO-DO listu“. A ktovie, možno raz ochutnám ich pravé a originálne prevedenie priamo v Taliansku. V tomto momente vám ale môžem ponúknuť mnou overenú a asi najlepšiu kombináciu chutí, tejto skvelej sušienky. 🙂

Suroviny potrebné na domáce sušienky:

  • 2 a 3/4 šálky – Hladkej múky
  • 1 šálka – Trstinového cukru
  • 135 g – Čerstvého masla
  • 1 ks – Bio limetky
  • 2 ČL – Mandľového extraktu (arómy)
  • 1/2 šálky – Nahrubo nasekaných mandlí
  • 1/2 šálky – Nasekaných brusníc
  • 3 ks – Väčších vajec
  • 1 a 1/2 ČL – Kypriaceho prášku, alebo sódy bikarbóny
  • Štipka soli

Postup:

1 Rozmiešajte maslo, trstinový cukor a limetkovú kôru, spolu s limetkovou šťavou. Potom vmiešajte vajcia. Pridajte prášok do pečiva, múku, mandľový extrakt a soľ. Cesto vymieste ideálne rukou a po jeho vymiesení pridajte mandle, spolu s brusnicami. Cesto poriadne premiešajte tak, aby sa mandle a brusnice dostali rovnomerne do celého cesta.

2 Predhrejte si rúru na 180°C. Medzičasom si dozdelte cesto na dve polovice. Takto rozdelené cesto vyvalkajte na doske do 2 roliek, ktoré „uťapkajte“ na placatú buchtu. Preto uťapkať, pretože treba rátať s tým, že toto cesto sa počas pečenia nafúkne do výšky. Cesto uložte na plech, ktorý ste predtým vystlali papierom na pečenie.

3 Sušienkové cesto pečte po dobu 30 minút, až do momentu pokiaľ nebudú zlatisté. Po 30 minútach cesto vyberieme z rúry a nechajte ho vychladnúť na 20-25 min..

4 Vychladnuté cesto nakrájajte zúbkovaným nožom na hrúbku približne 1 cm. Nakrájané sušienky poukladajte vedľa seba na plech a sušíme pri rovnakej teplote, ďalších 20-25 min.. Počas tohto pečenia odporúčam v polovici tohto procesu sušienky poobracať, aby vám nezhnedli len z jednej strany.

Tajný tip: Sušienky chutia najlepšie, pokiaľ ich pečiete 1-2 dni pred samotným podávaním. Počas tejto doby ich skladujte v uzavretej nádobe a pri izbovej teplote.

Nech vám chutí! 🙂
Váš @Smoliak

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok