Hráškové rizoto s kozím syrom | Recept

6. apríla 2015
Hráškové rizoto s kozím syrom | Recept

Neviem prečo, ale ako dieťaťu mi „čudne“ vyzerajúce (rozumej zelené) jedlá neviem prečo inponovali. Nebol som ako moji kamaráti, ktorí pri pohľade na špenát a čokoľvek iné zeleného charakteru, otáčali zrak. O to viac milujem jedlá, ktoré si v tejto farebnej kreácii pripravím sám. Rizoto, alebo jedlo, ktoré nemôže uraziť a rozhodne môže prekvapiť.

Ingrediencie potrebné na rizoto:

  • 1 ks – stredne veľkej cibule (jemne nasekaná)
  • 2 šálky – ryže arborio
  • 3/4 šálky – bieleho vína
  • 4 šálky – kuracieho, alebo zeleninového vývaru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • muškátový oriešok (na strúhanie)
  • 1 1/2 šálky – mladého hrášku
  • 2 hrste – parmezánu
  • 1 ks – limetka
  • 50g – mäkkého kozieho syru
  • 4 PL – masla
  • olivový olej
  • soľ

Postup:

1 Dajte si do malého hrnca uvariť mladý hrášok pokiaľ nezmäkne. Potom si na veľkej panvici rozohrejte trochu olivového oleja a 2 PL masla, pokiaľ sa maslo nerozpustí. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku, cesnak, trochu muškátového orieška a opečte do zlatova (cca 10 min.).

2 Pridajte ryžu do cibule a nastavte teplotu na strednú úroveň. Porestujte za stáleho miešania až do momentu, pokiaľ nezačne ryže vyzerať priesvitno. Prilejte trochu bieleho vína a za stáleho miešania prilievajte vývar až do momentu, pokiaľ sa vám ryža úplne neuvarí.

3 Po dokončení vypnite sporák a primiešajte do ryže rozmixovaný hrášok spolu, 2 hrste parmezánu a zvyšok masla. Dosolte a dochuťte korením podľa chuti. Nakoniec dozdobte s trochou kozieho syra, aby sa hneď pri podávaní trochu rozpustil.

Verím, že tento recept vám učaruje minimálne tak, ako mne.

Nech vám chutí! 🙂
Váš @Smoliak

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok