Domáci čokoládový puding | Recept

1. mája 2015
Domáci čokoládový puding | Recept

Tiež si občas hovoríte pri pohľade na profi kuchárov, že „Toto raz musím aj ja dať“? 🙂

Ja mám vo svojom „must to-do“ liste niekoľko výziev, ktoré chcem v tomto roku naplniť. Jednou z nich bol aj #FoodChallenge vo varení domáceho pudingu. Dámy a páni, poviem vám, že je to tá najlepšia alternatíva pudingu, akú som kedy ochutnal. Krémový, jemný, sladký, čerstvý a neskutočne chutný. Puding ako má byť. Pri tento skúsenosti som sa zaviazal, že okrem nižšie spísaného čoko-pudingu, určite chcem v budúcnosti skúsiť aj iné, napríklad ovocné alternatívy. Alebo kto vie, možno nasledujúcou métou bude Yorshire puding :).

Potrebné suroviny na puding:

  • 1/4 hrnčeka – hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka – trstinového cukru
  • 1/2 ČL – soli
  • 2 hrnčeky – mlieka (nie odstredené)
  • 1 1/2 – vanilkového lusku
  • 4 ks – veľké žĺtky
  • 100g – čerstvého masla
  • 80g – 70% čokolády

Postup prípravy:

1 Premiešajte si cukor, múku a soľ v stredne veľkej miske a dajte zatiaľ ležať bokom. Medzičasom si nalejte mlieko do misky, ktorú postavte na vodný kupeľ a do mlieka pridajte stred vanilkových luskov a varte spolu so strukmi. Mlieko varte na miernom ohni za stále miešania, kým sa začnú tvoriť drobné bublinky okolo okrajov. Vychádza to na cca 7-10 minút.

2 Postupne pridávajte do zohriateho mlieka zmes múky a neustále miešajte. Takto primiešanú zmes povarte ďalších cca 5 minút.

3 Rozšľahajte si žĺtka v malej miske a pridajte ich do horúceho mlieka. Puding varte na miernom ohni, za neustáleho miešania až kým zmes nepríde do varu a zhustne. Cca 10 až 12 minút. Tesne pred dokončením nalámte do puddingu čokoládu, aby sa vám stihla kompletne roztopiť.

4 Puding odstráňte z ohňa, vyberte struky, pridajte maslo a miešajte až kým sa úplne neroztopí. Pokiaľ chcete mať puding zaručene „hladký“ tak odporúčam precediť puding cez malé sitko.

Tajný tip: Zakryte povrch pudingu s plastovou fóliou, aby ste zabránili vzniku kože na povrchu. Puding stačí nechať vychladiť pri izbovej teplote po dobu 30 minút a môžete začať veselo ochutnávať.

Ja ho mám najradšej keď je podávaný s jahodami, alebo čerstvými malinami 🙂

Nech vám chutí!
Váš @Smoliak

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok