Pivné bavorské praclíky | Recept

23. apríla 2016
Pivné bavorské praclíky | Recept

Už dávnejšie som premýšlal, že by som vám mohol konečne priniesť chuťovkový recept na niečo slané. A práve v jednej chvíli pri vychutnávaní piva mi napadlo, že by bolo fajn prezradiť ďalší chutný recept a tentokrát na pravé bavorské pivné praclíky.

Poviem vám, že táto sranda je rozhodne najlepšia s jedným oroseným :).

Suroviny bavorské praclíky

  • 420g – hladkej múky
  • 1 PL – trstinového cukru
  • 30g – zmäknutého masla
  • 1 ČL – morskej soli
  • 7g – suchého droždia
  • 125 ml – vlažnej vody
  • 125 ml – piva plzeňského typu (najviac sa mi osvedčil Pilsner Urquell)
  • 50g – jedlej sódy
    Na potretie:

  • 1 ks – žĺtka
  • 1 PL – vody
  • Hrubozrnná soľ

Postup:

1 V prvej nádobe si rozmiešajte cukor, droždie a vlažnú vodu (túto zmes nechajte odpočívať aspoň 5 min.). V druhej veľkej nádobe si zatiaľ premiešajte soľ, preosiatu múku a zmäknuté maslo, ktoré medzi prstami zapracujte do múky. Akonáhle nebudete mať v múke veľké kusy masla, tak dolejte vymiešanú vodu s droždím, pivo a vypracujte hladké cesto. Toto cesto vytvarujte do gule, ktoré zakryte a nechajte pri izbovej teplote odpočívať aspoň 30 minút.

2 Medzičasom si rozpálte rúru na 120°C. Na plech si dajte papier na pečenie a rozprestrite naň jedlú sódu a pečte pri 120°C aspoň 50 minút. Túto sódu po dopečení odložte do uzavretej nádoby a počkajte s ňou až do výroby praclíkov.

3 Rúru rozohrejte na 250°C a pripravte si 2 plechy s rozprestretým papierom na pečenie. Vykysnuté cesto trochu premieste a dozdeľte na 8 rovnako veľkých kúskov. Každý jeden z kúskov rozvaľkajte na obdĺžnik a ten zrolujte a prstami stlačte odstávajúce kraje. Vytvorené valčeky rozvaľkajte na cca 50cm dlhé valce, ktoré ku koncom ztenšujte a vytvarujte na praclík.

4 Cesto počas celej prípravy udržujte vlhké tak, že ho prikryte navhlčenou utierkou. Naplňte hrniec 2l vody a prisypte do nej upečenú sódu a nechajte zovrieť. Vypracované praclíky potom jeden po druhom dávajte do vriacej vody tak, aby sa varil z každej strany 10 sekúnd. Potom praclík vyberte z vody s dierkovanou varechou, alebo naberačkou, dajte na pripravený plech. Praclík potrite vajíčkovou zmesou a posypte hrubozrnnou soľou. Pred samotným vložením do rúry prekrojte najhrubšiu časť žiletkou, alebo veľmi ostrým nožom a pečte do hnedej farby približne 13-14 minút.

Tajný tip: Super chutný je samozrejme čerstvý, ale úplne najlepší je s kremžskou horčicou 🙂

Nech vám chutí!

Váš @Smoliak

1 Komentáre

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok