Pečený losos na mladom špenáte v chrumkavej kruste | Recept
Tento rok som si preto doprial nový skvelý recept, ktorý je chrumkavý, šťavnatý a výborne zladený. Preto pokiaľ hľadáte niečo nové vo svojej kuchyni, tak určite siahnite po tejto mojej novote.
Suroviny
- 2ks – červenej cibule
- 2ks – strúčikov cesnaku
- olivový olej
- 50g – masla
- Oregano
- 500g – Baby špenátu
- 350g – lístkového cesta
- 500g – čerstvého odfiletovaného lososa bez kože
- 1ks – vajce (veľkosť M)
- Morská soľ
Omáčka
- 1/2ks – póru
- 50g – sušených nakladaných rajčín
- 50ml – kvalitného bieleho vína
- 1/2PL – hladnej múky
- 25g – masla
- 125ml – plnotučného mlieka
- 30g – syru cheddar
- 1/2ČL – mletej pálivej papriky
1 Orestujte si cibuľu a cesnak na veľkej panvici pri strednej teplote s 1 PL oleja a maslom. Opečte ju do zlatova a pri konci pridajte čerstvé, alebo sušené oregano. Po orestovaní pridajte nasekaný špenát a varte ďalších 20 minút. Špenát takto varte do momentu vyparenia zvyškovej vody. Potom špenát odparte, nechajte vychladnúť a pustite sa do prípravy omáčky.
2 Na stredne veľkej panvici si pri nízkej teplote orestujte pór s maslom a 1PL oleja, maslom a sušenými paradajkami. Varte približnie 10 minút za stáleho miešania, alebo kým paradajky úplne nezmäknú a nezosladnú. Potom ich podlejte vínom a nechajte odpariť zvyškový alkohol. Múku rozmiešajte s mliekom a prilejte k základu omáčky a nechajte variť 5 minút, až kým sa nevytvorí hodvábna konzistencia. Pridajte syr, štipku mletej pálivej papriky, znovu premiešajte a nechajte mierne vychaldnúť.
3 Rozvalkajte si lístkové cesto do velkosti približne o 10cm väčšej ako je vás losos po celom obvode. Špenátovú zmes rozprestrite po lístkovom ceste približne 3 cm od okrajov. Lososa položte do stredu a cesto zrolujte po stranách tak, aby ste vytvorili „vaničku“.
Cez lososa prelejte syrovú omáčku, okraje cesta potrite rozšľahaným vajíčkom a lososa dajte piecť do predvyhriatej rúry pri teplote 220°C na približne 30 – 40 minút.
Na zdravie! Váš @Smoliak 🙂