Najlepšia domáca vianočka | Recept
Ak niekedy zatúžite po domácej vianočke, tak toto je ta správna cesta. Ide o vianočku, ktorá je mazľavá, sladká, plná mandlí a hlavne veľmi rýchla :). Vždy keď vidím tie „suché viarianty“ vianočiek v obchode, tak si spomeniem na tento recept.
Suroviny na mazľavú vianočku
- 500g – polohrubá múka
- 42g – droždie
- 100g – kryštálový cukor
- 1PL – vanilkového bourbonu
- 1/2 ČL – morskej soli
- 3 ks – žĺtok
- citrónová kôra
- 150g – masla
- rum
- 1/4 l – plnotučného mlieka
- 100g – hrozienok
- 1/2 hrnčeka – mandlí do cesta
- 1/2 hrnčeka – mandlí na posypanie
- 1ks – vajíčka na potretie (rozmiešané s mliekom)
1 V miske si zmiešajte droždie, cukor a múku. Pridajte žĺtka, citrónovú kôru, rum, maslo a zvyšné suroviny. Postupne prilievajte mlieko a mieste, aby cesto bolo trochu viac hustejšie. Až na konci pridajte hrozienka a nasekané mandle a cesto nechajte vykysnúť cca 10-15 min.
2 Vykysnuté cesto rozdeľte na 9 rovnakých kúskov a položte ich na pomúčenú dosku. Z týchto kúskov spravte šúľky a začnite ich preplietať najskôr zo 4 ako spodok vianočky. Potom spravte vrkoč z 3 ďalších a položte na predošlé 4 vrkoče. Posledné 2 šuľky len zatočte a položte na vrch vianočky. Takto vytvorenú vianočku nechajte ešte na plechu chvíľu vykysnúť.
3 Postrite vianočku s rozšľahaným vajíčkom a mliekom, posypte celými mandlamí spojte všetky 3 vrstvy špajdlami, aby sa pri pečení nerozpadla.
4 Dajte do rúry a pečte cca 12 min. pri 190°C. Potom znížte teplotu na cca 170°C a pečte ďaľších 45 min..
Čo na tú krásku poviete? 🙂
Váš @Smoliak.