Najlepšia domáca vianočka | Recept

21. novembra 2016
Najlepšia domáca vianočka | Recept

Ak niekedy zatúžite po domácej vianočke, tak toto je ta správna cesta. Ide o vianočku, ktorá je mazľavá, sladká, plná mandlí a hlavne veľmi rýchla :). Vždy keď vidím tie „suché viarianty“ vianočiek v obchode, tak si spomeniem na tento recept.

Suroviny na mazľavú vianočku

  • 500g – polohrubá múka
  • 42g – droždie
  • 100g – kryštálový cukor
  • 1PL – vanilkového bourbonu
  • 1/2 ČL – morskej soli
  • 3 ks – žĺtok
  • citrónová kôra
  • 150g – masla
  • rum
  • 1/4 l – plnotučného mlieka
  • 100g – hrozienok
  • 1/2 hrnčeka – mandlí do cesta
  • 1/2 hrnčeka – mandlí na posypanie
  • 1ks – vajíčka na potretie (rozmiešané s mliekom)

Postup:

1 V miske si zmiešajte droždie, cukor a múku. Pridajte žĺtka, citrónovú kôru, rum, maslo a zvyšné suroviny. Postupne prilievajte mlieko a mieste, aby cesto bolo trochu viac hustejšie. Až na konci pridajte hrozienka a nasekané mandle a cesto nechajte vykysnúť cca 10-15 min.

2 Vykysnuté cesto rozdeľte na 9 rovnakých kúskov a položte ich na pomúčenú dosku. Z týchto kúskov spravte šúľky a začnite ich preplietať najskôr zo 4 ako spodok vianočky. Potom spravte vrkoč z 3 ďalších a položte na predošlé 4 vrkoče. Posledné 2 šuľky len zatočte a položte na vrch vianočky. Takto vytvorenú vianočku nechajte ešte na plechu chvíľu vykysnúť.

3 Postrite vianočku s rozšľahaným vajíčkom a mliekom, posypte celými mandlamí spojte všetky 3 vrstvy špajdlami, aby sa pri pečení nerozpadla.

4 Dajte do rúry a pečte cca 12 min. pri 190°C. Potom znížte teplotu na cca 170°C a pečte ďaľších 45 min..

Čo na tú krásku poviete? 🙂

Váš @Smoliak.

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok