Mrkvový koláč v karamelovom hniezde | Recept
Keby som niekedy tento recept mal na jedálnom lístku vo svojom podniku, tak by ho najskôr sprevádzal takýto popis:
Mrkvovo-brusnicový koláč s pomarančovým krémom, podávaný na karamelovom hniezde, sprevádzaný s veľkonočným vajíčkom z pravej belgickej horkéj čokolády v doprovode s karamelovou mrkvičkou.
Znie to chutne a komplikovane, čo poviete? 🙂
Ale nebojte, dezert možno znie honosne a pri rýchlom pohľade na spôsob prípravy sa možno aj mierne zdesíte, ale nebojte sa. Recept je aj napriek doposiaľ naväčšiemu rozsahu veľmi jednoduchý, vyzerá skvele a chutí ešte lepšie.
Tento recept prinášam aj ako inšpiratívnu alternatívu k blížiacej sa Veľkej noci, pre ľudí, ktorých už prestávajú baviť klasické receptové maškrty. 🙂
Suroviny potrebné na mrkvový koláč
Korpus (4 porcie):
- 140g – hladkej celozrnnej múky
- 1 ČL – kypriaceho prášku
- 1PL – perníkového korenia
- 112g – trstinového cukru SweetFamily
- 90 ml – olivového, alebo kokosového oleja
- 100g – pomletých vlašských orechov
- 90g – nasekaných brusníc
- 250g – nastrúhanej mrkvy
Pomarančový krém:
- 250g – mascarpone
- 100g – práškového cukru SweetFamily
- 1PL – pomarančovej šťavy
- Pomarančová kôra
Karamelové hniezda:
- 100g – kryštálového cukru
1Mini tortička: Predhrejte si rúru na 180°C a dopredu si vymastite maslom zapekacie nádobky.
2 Rozmixujte si vajcia, cukor a olej do penistej konzistencie. Následne pridajte múku, prášok do pečiva, korenie a mleté orechy. Po vymiešaní mixérom dosypte nadrobno nasekané brusnite a domiešajte lyžicou.
3 Vytvoreným cestom naplňte misky a pečte po dobu 45-60 min. Výsledný čas závisí od typu rúry a preto odporúčam priebežne sledovať korpus starou dobrou špajdlou. Takto upečené cesto pred samotným dozdobením nezabudnite nechať vychladnúť.
4 Vychladené mascarpone rozmixujte s cukrom, pomarančovou kôrou a 1 PL pomarančovej šťavy. Potom ho nechajte vychladiť na ďalších min. 20 min. v chladničke.
5 Upečené a vychladené mini korpusy rozrežte na 2 polovice a odrežte prečnievajúcu vrchnú časť, aby ste si takto vytvorili pekné kruhovité tvary. Na polovicu rozkrojené korpusy naplňte v stednej časti hrubou vrstvou krému. Následne tieto koláčiky potrite veľmi tenkou vrstvou po okrajoch a dajte zachladiť do chladničky na 10-15 min.. Tak sa vám krém pekne vpije do korpusu a vytvorí tak super základ pred finálnym potieraním.
Tip: Po finálnom potretí poslednou vrstvou krému môžete minikoláčiky dozdobiť vlašskými orechami.
6Karamelové hniezdo: Nechajte si na ohni roztopiť cca 100g cukru, ktorý následne lyžicou vylievajte do kruhových tvarov na pečiaci papier.
7Karamelové mrkvičky: Podobne ako pri hniezdach si roztopte dostatočné množstvo cukru podľa veľkostí mrkvičiek, ktoré plánujete vyrábať. Odporúčam to robiť na 2 etapy, kde si najprv vytvoríte telá a v druhom kole vňať.
8Čokoládové vajíčka: V rovnakom momente si roztopne vo vodnom kúpeli Tmavú a bielu čokoládu v pomere 2:1. Na pripravený pečiaci papier si vylejte najprv tmavú čokoládu, ktorú pomocou „špachtly“ rovnomerne rozotrite. Následne pomocou lyžice vytvorte vlnkovité tvary s bielou čokoládou, ktorú následne rozťahajte pomocou špajdly. Stuhnutú čokoládu stačí vykrojiť vhodným vykrajovátkom (bez nahriatia).
Tip: Čokoládu nevkladajte do chladničky. Tá by totiž mohla získať nevzhľadný biely povlak.
Tak čo poviete, pokúsite sa niekoho vo svojom okolí ohúriť takýmto dezertom? 🙂
Váš @Smoliak.