Mrkvový koláč v karamelovom hniezde | Recept

19. marca 2016
Mrkvový koláč v karamelovom hniezde | Recept

Keby som niekedy tento recept mal na jedálnom lístku vo svojom podniku, tak by ho najskôr sprevádzal takýto popis:

Mrkvovo-brusnicový koláč s pomarančovým krémom, podávaný na karamelovom hniezde, sprevádzaný s veľkonočným vajíčkom z pravej belgickej horkéj čokolády v doprovode s karamelovou mrkvičkou.

Znie to chutne a komplikovane, čo poviete? 🙂

Ale nebojte, dezert možno znie honosne a pri rýchlom pohľade na spôsob prípravy sa možno aj mierne zdesíte, ale nebojte sa. Recept je aj napriek doposiaľ naväčšiemu rozsahu veľmi jednoduchý, vyzerá skvele a chutí ešte lepšie.

Tento recept prinášam aj ako inšpiratívnu alternatívu k blížiacej sa Veľkej noci, pre ľudí, ktorých už prestávajú baviť klasické receptové maškrty. 🙂

Suroviny potrebné na mrkvový koláč

Korpus (4 porcie):

  • 140g – hladkej celozrnnej múky
  • 1 ČL – kypriaceho prášku
  • 1PL – perníkového korenia
  • 112g – trstinového cukru SweetFamily
  • 90 ml – olivového, alebo kokosového oleja
  • 100g – pomletých vlašských orechov
  • 90g – nasekaných brusníc
  • 250g – nastrúhanej mrkvy

Pomarančový krém:

  • 250g – mascarpone
  • 100g – práškového cukru SweetFamily
  • 1PL – pomarančovej šťavy
  • Pomarančová kôra

Karamelové hniezda:

  • 100g – kryštálového cukru

Postup:

1Mini tortička: Predhrejte si rúru na 180°C a dopredu si vymastite maslom zapekacie nádobky.

2 Rozmixujte si vajcia, cukor a olej do penistej konzistencie. Následne pridajte múku, prášok do pečiva, korenie a mleté orechy. Po vymiešaní mixérom dosypte nadrobno nasekané brusnite a domiešajte lyžicou.

3 Vytvoreným cestom naplňte misky a pečte po dobu 45-60 min. Výsledný čas závisí od typu rúry a preto odporúčam priebežne sledovať korpus starou dobrou špajdlou. Takto upečené cesto pred samotným dozdobením nezabudnite nechať vychladnúť.

4 Vychladené mascarpone rozmixujte s cukrom, pomarančovou kôrou a 1 PL pomarančovej šťavy. Potom ho nechajte vychladiť na ďalších min. 20 min. v chladničke.

5 Upečené a vychladené mini korpusy rozrežte na 2 polovice a odrežte prečnievajúcu vrchnú časť, aby ste si takto vytvorili pekné kruhovité tvary. Na polovicu rozkrojené korpusy naplňte v stednej časti hrubou vrstvou krému. Následne tieto koláčiky potrite veľmi tenkou vrstvou po okrajoch a dajte zachladiť do chladničky na 10-15 min.. Tak sa vám krém pekne vpije do korpusu a vytvorí tak super základ pred finálnym potieraním.

Tip: Po finálnom potretí poslednou vrstvou krému môžete minikoláčiky dozdobiť vlašskými orechami.
  

6Karamelové hniezdo: Nechajte si na ohni roztopiť cca 100g cukru, ktorý následne lyžicou vylievajte do kruhových tvarov na pečiaci papier.

7Karamelové mrkvičky: Podobne ako pri hniezdach si roztopte dostatočné množstvo cukru podľa veľkostí mrkvičiek, ktoré plánujete vyrábať. Odporúčam to robiť na 2 etapy, kde si najprv vytvoríte telá a v druhom kole vňať.

8Čokoládové vajíčka: V rovnakom momente si roztopne vo vodnom kúpeli Tmavú a bielu čokoládu v pomere 2:1. Na pripravený pečiaci papier si vylejte najprv tmavú čokoládu, ktorú pomocou „špachtly“ rovnomerne rozotrite. Následne pomocou lyžice vytvorte vlnkovité tvary s bielou čokoládou, ktorú následne rozťahajte pomocou špajdly. Stuhnutú čokoládu stačí vykrojiť vhodným vykrajovátkom (bez nahriatia).

Tip: Čokoládu nevkladajte do chladničky. Tá by totiž mohla získať nevzhľadný biely povlak.

Na záver vám ponúkam malý pohľad do kuchyne počas príprav jednotlivých úkonov.

Tak čo poviete, pokúsite sa niekoho vo svojom okolí ohúriť takýmto dezertom? 🙂

Váš @Smoliak.

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok