Linecké koláče | Recept
Linecké cesto je jedno z najtradičnejších vianočných pečív vôbec. Existuje mnoho verzií, ale ja verím tejto, ktorá nahrádza rastlinné tuky pravým čerstvým maslom. Sušienky tým získajú nenahraditeľné chuť a vydržia oveľa dlhšie svieže a čerstvé.
Ingrediencie, ktoré budete potrebovať
- 300 g – hladkej múky
- 90 g – práškového cukru
- 1 ks – vaječný žĺtok
- 200 g – čerstvého masla
- 1 ČL – vanilkového extraktu
1 Zo všetkých súrovín vypracujte hladké cesto, ktoré zabaľte do potravinárskej fólie a dajte odležať do chladničky na cca 2 hodiny.
2 Vychladené cesto potom rozvaľkajte na hrúbku cca 4 mm a pečte pri 180°C približne 10 minút. Koláčiky nechajte vychladnúť a potierajte najlepšie s ríbezľovým, alebo višnovým džemom.
Tajný tip: Linecké cesto najlepšie chutí čerstvé, takže pre jeho rýchlosť prípravy odporúčam piecť sušienky tesne pred príchodom návštevy ;).
Váš @Smoliak.