Kysnutý pudingový koláč | Recept

18. októbra 2013
Kysnutý pudingový koláč | Recept

Nieže zrovna ja by som bol veľký fanúšik sladkých jedál. Teda aspoň čo sa jedenia týka. Jediné čo ma na koláčoch, zákuskoch a sladkostiach baví, je ich výroba. Mám rád tú ručnú pracnosť pri príprave „dokonalého“ kysnutého cesta a nenormálne rád sa teším z každého úspešného výsledku a to najmä v prípadoch, keď ma niekto o to požiada. Pár dní dozadu som dostal otázku od brata či si neupečeieme nejaký koláč. Mne v ten deň nenapadlo nič iné, než si urobiť jednu z mojich obľúbených aj keď pomerne nezdravých maškŕt. Ako keby niektorá z tých sacharidových bômb bola zdravá 🙂

Suroviny na pudingový koláč (Pudingoš):

  • 1 kg – hladkej špaldovej múky
  • 100 g – trstinového cukru
  • 3 PL – olivového oleja
  • 40 g – kvasníc
  • 500 ml – mlieka
  • 3 ks – bielok

Puding:

  • 250 g trstinového cukru
  • 700 ml mlieka
  • 3 ks čokoládového pudingu
  • 250 g masla

Postup:

1Zmiešajte všetky suché suroviny pridajte mlieko, kvasnice, olej a nakoniec sneh, ktorý ste si vyšľahali z bielkov. Cesto nechajte vykysnúť.

2Vo vodnom kúpeli si uvarte puding z mlieka a cukru. Po uvarení doň vmiešajte Maslo.

3Cesto si rozdelte minimálne na 3 časti. Pokiaľ chcete robiť prepletanú verziu ako ja na obrázku tak rovno na 6 častí.

4Cesto rozvalkajte a potrite pudingovou náplňou. Zatočte a hotový poloprodukt potrite žĺtkami, ktoré vám ostali z vajíčok.

5Pečenie trvá cca 20 min. pri 180°C . Toto je potrebné sledovať, lebo každá rúra je iná. Znakom dopečenie do zlatista.

Nakoniec jedna zaujímavosť: Viem, že niesme Anglicko, kde v dňoch 14. – 20. októbra prebieha „Baking revolution„. Mne to ale nedá sa neopýtať, kto z vás v tomto období upiekol niečo dobrého ? 😉

 

 

Múku treba poriadne preosiať

Cesto na koláč nám už pekne kysne

Pudingová náplň musí byť správne hustá

Náplň treba poriadne potrieť na tenkú vrstvu

Niekto cesto zatočí a ja ho zapletám :)

Pekne do zlatista

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok