Kapustový šalát s jogurtovou zálievkou
Tiež sa vo vašom živote a jedálničku vyskytovala zalenina, ktorú ste po väčšinu svojho života nemuseli? 🙂 U mňa to bol donedávna mladý stonkový zeler, ktorému som prišiel na chuť práve vďaka receptu na tento výborný kapustový šalát. Kombinujem v ňom viacero druhov zeleniny a jednu parádne vyladenú zálievku. 🙂
Na kapustový šalát potrebujete:
- 1ks – menšiu hlávku červenej kapusty (alebo polku väčšej)
- 2 – 4ks – sladkej mladej mrkvy
- 1 hrnček – kukurice
- 1ks – zväzok petržlenovej vňate
- 3ks – stonky stonkového zeleru
Na zálievku na šalát potrebujete:
- 200g – bieleho jogurtu (príp. kyslej smotany)
- 1PL – jablčného octu
- 1 hrnček – kukurice
- 2 ½ ČL – hnedého cukru
- 1/2 ČL – soli
- 1PL – dijonskej horčice
- podľa chuti čierne korenie
Postup:
1 Kapustu nakrájame na nadrobno. Mrkvu očistíme a nastrúhame. Stonkový zeler umyjeme a pokrájame na malé kúsky. Rovnako umyjeme aj zväzok petržlenovej vňate a nasekáme najemno. Kukuricu scedíme z nálevu a zmiešame s ostatnou zeleninou a petržlenovou vňaťou.
2 V miske zmiešame jogurt, soľ, cukor, horčicu, ocot a korenie. Vylejeme zálievku na šalát a všetko poriadne zmiešame. Prípadne dochutíme (niekto má rád viac horčice, viac jogurtu, sladšie alebo slanšie).
3 Môžeme servírovať okamžite, ale najlepšie chutí, keď sa nechá 2-3 hodiny odstáť v chladničke.
Tajný tip: Pokiaľ máte radi orechy, tak skúste pridať na každú porciu za 1PL nasucho opečených píniových orieškov, alebo čierneho sezamu.
Na zdravie :). Váš @Smoliak.