Crème brûlée | Recept
Potrebné suroviny na 4 porcie
- 400ml – 40% smotany (ja som použil od mlékarny Kunín)
- 1ks – vanilkový lusk
- 4ks – žĺtok z domácich, alebo bio vajec
- 40g – trstinového cukru
- Cukor na posypanie a flambovanie
1 Ako prvé si predhrejte rúru na 160-170°C. Teplotu odhadnite tak, ako dobre poznáte svoju rúru a aby sa nestalo, že sa vám rýchlo spečie vrch a stred ostane surový.
2 Striedku vanilkového lusku zmiešajte so smotanou a dajte zohriať na mierny plameň. Pozor aby vám zmes nezačala vrieť!
3 Pripravené žĺtka vymiešajte do hustej peny s trstinovým cukrom a primiešajte vzniknutú zmes do zohriatej smotany. Takto pripravený základ prelejte do 4 pripravených misiek, ktoré uložte do hlbokého pekáča. Pekáč naplňte vodou po okraj misiek a vložte do rúry na 25-35 minút. Po upečení nechajte dezerty vychladnúť pri izbovej teplote. Vychladené dezerty dajte na pár hodín stuhnúť do chladničky. Pred podávaním posypte dezerty cukrom a skaramelizujte cukor pomocou flambovacej pištole.
Tajný tip: Tento dezert odporúčam podávať so sladkým portským vínom, s ktorým sa vzájomne dopĺňajú.
Dobrú chuť!
Váš @Smoliak.