Bao Buns s fermentovanou zeleninou | Food podujatie a Recept
V malých náznakoch som nedávno na mojom – Smoliak Instagramovom profile informoval o prípravách na pečenie voňavého Pulledpork v spojení s Bao buns. A ako už teraz zistíte, nebolo to úplne náhodou. Tridsiateho októbra som sa totiž zúčastnil jednej skvelej akcie pomenovanej „Nedeľný Brunch u Brančiho“, v ešte lepšej kaviarni City Cafe v meste Šaľa (áno, v mojom rodisku).
Bol som oslovený na spoluprácu, aby som pripravil nejakú „mini“ špecialitu, ktorá by sa podávala pre návštevníkov tejto akcie. Dumal som a dumal niekoľko dní, ktoré som strávil pri kalkulačke, tabuľkách, skupovaním potrebných nástrojov, surovín a prepočítavaním času. Spravil som si komplexný a rozsiahli plán na uskladnenie, presun, dodržanie technologických a hygienických postupov, za ktoré ma moja polovička niekoľko krát poklepala po čele, či to myslím naozaj vážne a stalo sa! Výsledkom bola príprava jedného síce staršieho, ale overeného receptu na bezlepkový quiche a príprava úplnej novinky v podobe Pulledporku, ale tentokrát zasadeného do Bao Buns, ktoré boli doplnené o nakladanú zeleninu s čerstvým koriandom.
A čo si budeme klamať, toto jedlo mnohým veľmi chutilo. Dokonca až tak, že mne sa vo finále neušla ani jedna porcia. Výsledkom bolo pripravených a „vyexpedovaných“ 30 porcií. Možno sa pýtate, ako to na takejto akcii prebieha a vyzerá. A možno práve to je jeden z dôvodov, prečo som sa až do tohto momentu atypicky rozpísal príliš do široka, ale nebojte, už dosť bolo slov, poďme sa radšej pozrieť na fotky z tohto podujatia a na samotný recept, ktorý bol aj vďaka mojej maličkosti jeho súčasťou.
Suroviny potrebné 18ks Bao Buns plnené s pulled pork
-
- 525g – preosiatej hladkej múky (extra špeciál)
- 1 ½ PL – trstinového cukru
- 7g – suchého droždia (1 balíček)
- 200g – teplej vody
- 50g – kokosového mlieka
- 1PL – olivového oleja
- 1PL – ryžového octu
- 1PL – kypriaceho prášku
- štipka morskej soli
- 36ks – vystrihnutých štvorcov z papieru na pečenie
- Čerstvé lístky koriandru
Nakladaná zelenina
- 2ks – sladkej mladej mrkvy
- 1ks – bielej reďkovky
- 3PL – ryžového octu
- 3PL – trstinového cukru
- 250ml – horúcej vody
Postup:
1 BAO BUNS – Zmiešajte si múku, trstinový cukor a soľ vo veľkej nádobe. V tejto zmesy si urobte v strede jamku, kam vylejte rozmiešané kvasnice spolu s kokosovým mliekom, vodou, olejom a ryžovým octom. Takto pripravené suroviny zakryte a nechajte pracovať kvasinice po dobu aspoň 10-15 minút. Po tomto úvodnom čase celú zmes riadne vymiešajte a pokiaľ si to cesto vyžaduje doplňte ešte trochu vody. Konzistencia cesta by mala byť mierne pružna a lepkavá, ale nie natoľko, aby sa vám ťažko odlepovala od stien nádoby.
2 Vytvorené cesto nechajte zakryté kysnúť po dobu cca 2 hodín, pokiaľ nezdvojnásobí svoju veľkosť. Občas si cesto kontrolujte, lebo pokiaľ by ste mali v miestnosti príliš teplo, tak jeho dokysnutie môže prísť pokojne aj o 30-40 min. skôr. Preto od neho neodchádzajte na príliš dlhú dobu.
3 Vykysnuté cesto si rozvalkajte na dobre pomúčenú dosku, posypte ho kypriacim práškom a preložením zo všetkých krajov ho následne ručne miešajte od okrajov smerom do stredu cesta. Cesto dobre premiešajte po dobu aspoň 5 minút. Z takto vytvoreného cesta si vytvorte 18 ks guličiek, z ktorých by každá mala mať váhu cca 43 gramov. Pozor, tento bod je dôležitý, aby ste mali všetky „buchty“ rovnako veľké a vyzerali dobre aj na tanieri :).
4 Keď budete mať vytvorených všetkých 18 guliek, tak si ich na mierne pomúčenej doske rozvaľkajte na kruhy o hrúbke cca 5mm. Každú jednu z nich potom položte na vystrihnutý štvorec, ktorý ste si vyrobili z papieru na pečenie, uchopte za okraje a rozsiahnite do oválu. Do tohto oválu potom do stredu vložte druhý kus papieru na pečenie a preložte na polovicu. Takto si vytvorte 18 rovnako veľkých buchiet.
5 Keď máte Bao Buns vytvorené, tak si dajte zohriať vodu do naparovacieho hrnca, ktorého vrchnú pokrievku zabaľte do utierky, aby vám pri dovarení neokvapkala buchty, ktoré by tak získali nepeknú štruktúru. Odporúčaný čas parenia je veľmi rôzny a čo mám skúsenosť, tak záleží od rôznych faktorov (plynový sporák, indukcia,…), preto uvediem len rozsah a to 4,5-7 minút v závislosti od typu sporáku. Odporúčam si prvé 2 bao buns urobiť hneď po sebe ako skúšobné a vyskúšať si rôzne časy prípravy. Výsledný bao bun by mal byť dostatočne vlhký a pružný, aby keď doň šťuchnete prstom, tak sa cesto vráti späť na miesto kde bolo predtým.
6 Nakladaná zelenina – Očistite si mrkvu aj reďkovku, ktoré následne nakrájajte na tenké „slíže“, tzv. JULIENNE. Tie si následne poukladajte do sklenennej uzatvárateľnej nádoby. Medzičasom si zohrejte vodu a zmiešajte ju s ostatnými surovinami. Takto vytvorený nálev prelejte cez zeleninu a nádobu uzavrite. Vytvorenú zeleninu nechajte pracovať (dozrievať) v nádobe pri izbovej teplote 1 hodinu – 3 dni. Následne môžete zeleninu skladovať v chladničke po dobu až 1 týždňa.
A aby som to nezdržiaval, nech sa páči, tu je malá foto ukážka z podujatia
Za fotografie ďakujem môjmu bratovi z projektu Tipnajedlo.sk